Dia internacional de la prova del VIH 2022

L’única manera de saber si tenim VIH és fent-nos la prova

Un diagnòstic precoç millorarà la qualitat de vida de les persones amb VIH i aconseguirà més ràpid la indetectabilitat

El 20 d’octubre se celebra el dia de la prova del VIH. Aquesta efemèride té com a objectiu aconseguir que totes les persones s’animen a fer-se la prova del VIH i sensibilitzar a la població sobre la importància de previndre i diagnosticar.

Segons l’informe “Vigilància epidemiològica del VIH i sida a Espanya” en 2020 es van notificar 1.925 nous diagnòstics de VIH, dels quals 363 pertanyen a la Comunitat Valenciana, per la qual cosa cada dia es dona un nou diagnostique de VIH en la nostra comunitat. Segons la Conselleria de Sanitat, de les 16.000 persones amb el VIH que existeixen a la Comunitat Valenciana, un 18% no ho sap.

Per aquest motiu, és molt important promoure el diagnòstic precoç, que permet l’accés ràpid i gratuït als eficaços tractaments mèdics disponibles hui dia. Carlos Manuel Gómez, president de la Coordinadora d’Associacions de VIH i sida de la Comunitat Valenciana (CALCSICOVA), explica que “un tractament temprà millorarà la qualitat de vida de la persona amb VIH”. “A més, els tractaments actuals permeten que la càrrega viral siga indetectable, això vol dir que no podrà transmetre la infecció a altres persones, convertint-se en un mètode de prevenció. L’evidència científica que indetectable és igual a intransmissible ha suposat una gran millora en la qualitat de vida de les persones amb VIH i en la resposta a l’erradicació de l’estigma associat al VIH”.

On fer-se les proves del VIH

A Espanya, el 82,7% dels nous diagnòstics de VIH en 2020 van ser de transmissió sexual. Totes les persones que tinguen una vida sexual activa haurien de fer-se la prova del VIH com una forma rutinària de la cura de la seua salut sexual, ja que l’única manera de saber si es té el VIH és mitjançant la realització de la prova.

La prova del VIH és accessible a totes les persones i es pot fer en els centres de salut, amb l’autotest de les farmàcies, en laboratoris privats o en els CIPS (Centres d’Informació i Prevenció del VIH/ITS de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública) i en les ONG de CALCSICOVA de manera anònima, gratuïta i confidencial. Les entitats de CALCSICOVA realitzen la prova del VIH es troben a Alacant (ACAVIH), Castelló (CASDA) i València (AVACOS, ComitéVLC i Lambda).

Esdeveniment en València

Per a celebrar aquest dia, CALCSICOVA estarà d’11 a 14 hores en la façana de l’Ajuntament de València donant informació i sensibilitzant a la població sobre la prova del VIH i salut sexual, donant a conéixer els serveis de proves ràpides de les entitats perquè totes les persones que vulguen, demanen cita per a realitzar-se la prova.

Esdeveniment en Castelló

L’associació CASDA serà present en el mercat que es fa tots els dijous a Orpesa amb un punt de salut sexual i informació per a donar publicitat sobre les proves ràpides.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *