Dia Mundial VIH i sida

Cada 1 de desembre celebrem el Dia Mundial de l’acció enfront del VIH i la sida i ens concentrem en una jornada de sensibilització i reivindicació per a promoure la realització de la prova del VIH, donar informació sobre la realitat del VIH i de la sida en l’actualitat i erradicar l’estigma i la serofòbia. En aquest dia també recordem tots els anys d’aquesta epidèmia i a totes les persones que han mort al món a conseqüència del VIH i la sida.

Per a aquest dia, cada any llancem una nova campanya de sensibilització amb un cartell que centralitza les accions cap a aquest dia. A continuació, exposem la cartelleria amb els manifestos relatius a cada any.

2023

#ConstruintFutur Visibilitat= Dignitat. Pels drets de les persones amb VIH.

#Objectiu2030 Posar fi a les desigualtats, posar fi al VIH i la sida, posar di a les pandèmies.

#HuiMésQueMai és un lema per a reivindicar els drets de les persones amb VIH i la necessitat de previndre aquesta ITS en un any marcat per les dificultats que ens ha portat la pandèmia de la Covid-19.

#YoMeIncluyo La serofòbia, l’estigma i la discriminació és la barrera més gran per a la prevenció i el diagnòstic precoç del VIH. Per aquest motiu, amb el lema «Contigo sin serofobia», busquem acabar amb els prejudicis, la por i el rebuig cap a les persones que tenen VIH.

Amb el lema: «Indetectable = Intransmissible», volem dir ben alt i clar,
que les persones amb VIH que prenen tractament antiretroviral i tenen
càrrega viral indetectable NO TRANSMETEN EL VIH.

Amb la campanya «PrEParémonos» fem referència a la promoció de les noves estratègies preventives com la PrEP (Profilaxi pre-Exposició), que és la utilització de fàrmacs antiretrovirals per a prevenir la infecció pel VIH. Arribem a zero transmissions!

El lema «Hablemos de sexo, hablemos de prevención», busca tenir una nova mirada sobre el VIH, fomentant pràctiques sexuals adequades, els programes de reducció de danys en el consum de drogues, la educació sexual, l’acostament i foment de la prova i del diagnòstic precoç del VIH, a més de donar a coneixer enfocaments biomèdics com la profilaxi pre i postexposició (tractaments de prevenció).

Aquesta campanya, «VIH: Pacto de Estado, sobran razones», coincideix amb les eleccions generals del 20 de desembre de 2015, motiu pel que demanem un Pacte d’Estat enfront del VIH, la sida, l’estigma i la discriminació. Demanem als partits polítics que estiguen a l’altura de les circumstàncies i que promoguen un ampli consens polític entorn de les polítiques de resposta al VIH-sida, tant en els seus aspectes clínics com socials.

Amb el lema «Transmet informació, transmet vida» volem fer arribar la importància que té estar informats per poder lluitar amb coneixement i sense por per una societat que no discrimine, que respecte, que interioritze i que faça seu el missatge de la prevenció.

«Parlem de VIH», perquè l’errònia catalogació d’aquesta infecció com a «malaltia infectocontagiosa» continua sent utilitzada per a discriminar les persones afectades en l’accés a professions com les forces i cossos de seguretat de l’estat, en la contractació d’assegurances de salut o accident, en l’accés a residències per a majors, per posar alguns exemples. Acabem amb la discriminació.

En el context de crisi i retallades pels quals estem passant, proposem el lema «Más derechos, menos recortes, menos excusas» per a reivindicar el Dia Mundial d’accions enfront al VIH i sida.

«El cambio empieza en ti» és el lema de la campanya per al Dia Mundial de la acció enfront del VIH i sida 2011.