Sensibilització

«Prova la Vida sense Dubtes🌈» és una campanya destinada a la informació, atenció, prevenció i sensibilització, especialment dirigida a la joventut.

La campanya s’executa principalment en els festivals de música de la Comunitat Valenciana amb el Punt de Salut Sexual, informant sobre el VIH i altres infeccions de transmissió sexual (ITS) i fent promoció de la prova com a mesura de prevenció i amb el Punt de Trobada Positiva, en el qual la nostra prioritat és treballar la serofòbia per a la erradicació de l’estigma i el foment de la igualtat de tracte cap a la població amb VIH. De manera transversal, treballem altres delictes d’odi, amb especial atenció als col·lectius LGTBI, de Discapacitat, el Gènere i la reducció de danys en el consum d’alcohol i drogues.

Cada any són més els festivals en els que CALCSICOVA participa. Junt amb la Coordinadora, les entitats executants que han donat cobertura en 2023 a les tres províncies han sigut ACAVIH a Alacant, CASDA a Castelló i AVACOS a València.
ComitéVLC, Col.lectiu LAMBDA, Àmbit Associació i ASHECOVA, o el CERMI CV, van aportar personal voluntari i la seua experiència.

Enquestes realitzades als festivals:

Des de l’any 2016, dins dels Punts de Salut Sexual i Punts de Trobada Positiva, el voluntariat realitza enquestes a les persones assistents als festivals de música de la Comunitat Valenciana, per a conéixer i quantificar els seus coneixements quant al VIH, hàbits de prevenció i realització de la prova, en espacial de la població més jove.

Clica a la foto per a accedir a l'informe realitzat per CALCSICOVA.
  • Un 30% diu no utilitzar preservatiu o utilitzar-lo de vegades.
  • El 60% mai s’ha fet la prova del VIH.
  • El 36% creu que les persones amb VIH que prenen el tractament i que tenen càrrega viral indetectable, transmeten el VIH.
  • El 36% no diferencia el VIH de la sida.
  • El 13% creu que el VIH es pot transmetre a traés de la picada de mosquits.

Per este motiu és de vital importància la presència de CALCSICOVA en els esdeveniments multitudinaris als quals acudeixen milers de joves cada any

D’acord amb aquestes dades, ens planteem l’existència a la Comunitat Valenciana de les següents necessitats:

  • Incrementar els esforços en prevenció per a reduir el nombre d’infeccions.
  • Donar més difusió a la necessitat de realització de les proves per a reduir l’epidèmia oculta, evitar noves infeccions i reduir els diagnòstics tardans.
  • Realitzar accions específiques orientades al públic jove.
Clica a la foto per accedir a la campanya Prova la Vida sense Dubtes 2023.
Clica a la foto per accedir a l'informe de festivals 2023.
Clica a la foto per accedir a l'informe de festivals 2022.

Multipunt Zero

Com a resultat de l’experiència de CALCSICOVA en els festivals de música, sorgeix el projecte «Multipunt Zero – Punt de Respecte», un espai pensat per a atendre de forma transversal totes les problemàtiques que es puguen donar en un festival, com els delictes d’odi per serofòbia, LGTBIfòbia, racisme, disfòbia, agressions sexuals, violència de genere o problemes relacionats pel consum d’alcohol o altres drogues. Considerem el Punt de Respecte, o Respect Point, com un espai imprescindible per a la celebració de festivals en igualtat.

El «Multipunt Zero» va tindre la seua primera prova en el Rototom Sunsplash 2023. L’objectiu és que el Respect Point siga una realitat en tots els festivals en els que participe CALCSICOVA. 

Clica a la foto per accedir a l'informe del Punt de Respecte en el Rototom Sunsplash 2023.

La serofòbia oculta el VIH

Un dels grans objectius de CALCSICOVA és erradicar l’estigma cap al VIH i la serofòbia. La serofòbia és la por irracional d’una persona a estar al costat d’una persona seropositiva, malgrat que es coneixen les vies de transmissió del VIH. Per causa de la serofòbia, moltes persones oculten que tenen VIH. Amb aquesta campanya, des de CALCSICOVA volem denunciar aquesta situació de discriminació.

Per a contribuïr a la reducció de la serofòbia, CALCSICOVA té una campanya específica, «La serofòbia oculta el VIH. Mostra’t positiva per a eliminar el VIH», que també està present als festivals amb el Punt de Trobada Positiva, en el que es les persones assistents a l’esdeveniment poden parlar amb el voluntariat sobre VIH i agafar fullets amb informació per a concieciar-se sobre el problema que suposa la serofòbia.