Conscienciació sobre VIH i sida en les Dones i Xiquetes

Cada 10 de març es commemora als Estats Units el Dia Nacional de la Conscienciació del VIH i la sida en dones i xiquetes.

Les dones hem de fer front a una sèrie de factors addicionals de risc a la infecció. Entre ells figuren la dependència econòmica respecte a la seua parella; les dificultats per a accedir a una informació fiable sobre la infecció; les dificultats d’accés a la prevenció, la prova diagnòstica i l’assessorament; la marginació, la discriminació i la violència de gènere.

Els rols sexuals de gènere continuen limitant en gran manera la capacitat de les dones a l’hora de prevenir conductes de risc, com negociar l’ús del preservatiu. Al voltant del 80% de les dones s’infecta en relacions sexuals amb homes i la principal font de la transmissió del VIH és la seua parella estable. 

Per això, és important que s’aconseguisca l‘Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 5: Aconseguir la igualtat de gènere:

  • Les desigualtats de gènere, la discriminació, la violència i les pràctiques nocives afecten negativament a les dones i a les xiquetes, als homes i als xiquets, i augmenten el risc d’infecció per VIH i el seu impacte.
  • El VIH és la principal causa de mort entre les dones en edat reproductiva (15-44 anys), i les dones que viuen amb el VIH s’enfronten sovint a una major violència.
  • L’estigma i la discriminació cap a les dones que s’injecten drogues, així com la violència de gènere i els abusos a la dona, incrementen el risc de contreure VIHtuberculosi, hepatitis vírica i infeccions de transmissió sexual.
  • Els programes de VIH que transformen els aspectes relatius al gènere i que involucren als homes poden reduir la violència i apoderar a les dones, mentre que la integració dels serveis basats en els drets humans per al VIH i la salut sexual i reproductiva augmenten la resposta i l’impacte dels serveis.

Recursos

Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *