El 20 d’octubre se celebra el dia de la prova del VIH. Aquesta efemèride té com a objectiu aconseguir que totes les persones s’animen a fer-se la prova del VIH i sensibilitzar a la població sobre la importància de previndre i diagnosticar.
En 2019 es van diagnosticar 2.698 nous casos de VIH a Espanya, segons les dades de l’informe de vigilància epidemiològica realitzat pel Ministeri de Sanitat. D’aquests nous casos, el 45,9% van ser diagnòstics tardans. En la Comunitat Valenciana va haver-hi 471 nous diagnòstics i segons la Conselleria de Sanitat, de les 16.000 persones amb VIH que hi ha en la Comunitat Valenciana, un 18% no ho sap.
Un altre dels objectius d’aquesta data commemorativa és promoure el diagnòstic precoç, que permet l’accés ràpid i gratuït als eficaços tractaments mèdics disponibles hui dia. Un tractament avançat millorarà el pronòstic de la malaltia. A més, amb el diagnòstic precoç disminueix la possibilitat de transmissió a terceres persones.
Carlos Manuel Gómez, president de CALCSICOVA, comenta que “després d’aquest temps vivint en una nova realitat per la COVID-19, és difícil preveure quant afectarà l’estancament o lleuger augment de nous diagnòstics en la nostra comunitat dels últims anys, ja que a pesar que les proves de VIH són més fiables, ràpides i senzilles d’aconseguir, una part de la societat segueix sense veure la importància o necessitat que té el diagnòstic per a la seua salut i per a frenar l’evolució dels nous casos”.
A més, afig que “la nova realitat i la dificultat d’accés al sistema sanitari, sumat a l’estigma i la baixa percepció de risc associat al VIH, provoca que menys persones es facen la prova i hui, més que mai, cada persona que té relacions sexuals hauria de fer-se la prova, per elles mateixes i perquè estem davant la possibilitat històrica i real d’acabar amb les noves infeccions gràcies a les mesures preventives. El que necessitem és fer proves i diagnosticar”.
Erradicar el VIH en 2030
Seguint els objectius d’ONUSIDA (el programa de les Nacions Unides sobre el VIH i sida) les entitats, l’executiu espanyol i altres sectors implicats treballem per a erradicar la sida a nivell mundial en 2030. Els objectius són que el 95% de les persones amb VIH estiguen diagnosticades; que el 95% d’elles estiga en tractament; i que el 95% d’elles compte amb càrrega viral indetectable i, per tant, intransmissible. A aquestes tres metes se suma l’objectiu d’aconseguir la zero discriminació.
Per a aconseguir la meta final és necessari continuar treballant en estratègies preventives combinades, l’ús del preservatiu, la realització de la prova de VIH i la profilaxi post i pre-exposició.
La prova del VIH es pot realitzar en les entitats de CALCSICOVA de manera anònima, confidencial i gratuïta, a València en AVACOS-H, en el Comité Antisida de València i en LAMBDA; a Alacant en ACAVIH; i a Castelló en CASDA. A més, les proves del VIH també es fan en els centres de salut, en els CIPS i amb l’autotest de les farmàcies.
Per a celebrar aquesta data, les entitats de CALCSICOVA, Sexologia Sense Fronteres i CERMI CV penjarem una pancarta al balcó de l’Ajuntament de València i posarem un punt de trobada positiva i salut sexual en la façana de l’Ajuntament i de l’edifici de la Tabacalera d’11 a 14h per a sensibilitzar sobre el VIH i informar de la possibilitat si es fes la prova. A més a més, AVACOS-H estarà a la Universitat Politécnica de València amb una taula informativa i fent la prova del VIH.
Documental “Sense Tinta” a Castelló
L’Associació Ciutadana contra la sida de Castelló (CASDA) estrenarà el 21 d’octubre el documental “Sense Tinta”, una projecció que mostra l’evolució de la resposta del VIH de les entitats al llarg d’aquests últims 30 anys. Serà a les 19.30 en el Centre Comercial “Salera” i a partir de les 18:00h posaran una taula informativa sobre el VIH i la prova ràpida.