CALCSICOVA cita a la societat valenciana el 3 de novembre per a celebrar la XII edició dels seus premis

Nota de premsa 2/11/23
  • L’esdeveniment tindrà lloc en el Molt Il·lustre Col·legi de Farmacèutics de València a les 16 hores.

La gala dels premis del VIH en la Comunitat Valenciana celebra aquest divendres 3 de novembre el seu dotzé lliurament per a reconéixer a diferents persones, projectes i organitzacions solidàries que contribueixen en el propòsit de comunicar, previndre i millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH. La cerimònia s’emmarca en un període decisiu per a complir amb els objectius de ONUSIDA per a acabar amb les noves infeccions de VIH l’any 2030. Perseguint aquest repte, els XII Premis CALCSICOVA són un acte d’incidència política que destaquen la labor en diferents àmbits i marquen la línia a seguir en la resposta al VIH.

En eixe sentit, l’acte, presentat per l’actriu i directora teatral valenciana Marian Villaescusa, començarà amb el discurs de Carlos Manuel Gómez, President de CALCSICOVA, seguit de Candelaria Almenar, Vocal de Relacions Institucionals i Responsabilitat Social Corporativa del MICOF i de la Directora General de Salut Pública, Ruth Usó Talamantes, en representació del Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana Carlos Mazón.

Els reconeixements s’emmarquen, en aquesta ocasió, en cinc categories “sanitària”, “prevenció”, “drets”, “visibilitat-comunicació” i “activisme” amb nou premis, que seran entregats per autoritats polítiques com el Director General d’Informació Sanitària, Qualitat i Avaluació, Juan Manuel Beltrán Garrido, el Director General de Diversitat, Stephane Soriano Gómez, la Secretària autonòmica d’Igualtat i Diversitat, Asunción Potser Alegre, o la Directora General de Salut Pública, Ruth Usó Talamantes entre altres.

En la categoria sanitària reben el premi tres professionals referents que destaquen per la seua implicació amb les persones amb VIH i la seua labor d’investigació. Amaya Gómez Calduch, ex infermera de CASDA (Associació de VIH de Castelló) i del Centre d’Informació i Prevenció de la sida (CIPS) de Castelló rebrà un guardó pel seu treball en la detecció del VIH i altres ITS. El diagnòstic precoç del VIH permet incrementar d’una manera considerable l’eficàcia dels tractaments contra el virus i millora l’esperança i la qualitat de vida de les persones amb VIH. Des de CALCSICOVA reivindiquen la necessitat que es reforce el paper dels CIPS i de les entitats comunitàries per a garantir l’accés al diagnòstic del VIH i altres ITS.

La doctora Jara Llenas García, Mèdica Internista i especialista en Malalties Infeccioses de l’Hospital de la Vega Baixa obtindrà un premi CALCSICOVA com a reconeixement a la seua accessibilitat als serveis de VIH a la província d’Alacant, especialment al projecte PARELLS de l’hospital d’Oriola. Actualment la Dra. Plenes és vocal en l’executiva de la Societat Espanyola Interdisciplinària de la sida (SEISIDA), participant així en nombrosos estudis del VIH d’abast internacional.

El tercer premi CALCSICOVA de la categoria sanitària el recollirà la doctora Rosa Polo Rodríguez, metgessa especialista en Medicina Interna, dedicada a l’assistència de les persones amb el VIH des de l’any 1985, facultativa especialista del servei de Medicina Interna/Malalties Infeccioses de l’Hospital Carles III de Madrid des de 1989. Enguany s’ha jubilat i des de la Coordinadora volen reconéixer la seua incansable implicació en l’epidèmia del VIH, especialment com a cap d’Àrea Assistencial i d’Investigació del Pla Nacional sobre la Sida.

Nous reptes en la prevenció del VIH

CALCSICOVA premia en la categoria de prevenció el treball realitzat en l’àmbit del chemsex, un tipus de consum sexualitzat de drogues que està relacionat amb la comunitat gai i la seua cultura sexual. Raúl Soriano Ocón, consultor en salut sexual i chemsex, rebrà la “estatueta” per la seua labor d’investigació, formació i participació en campanyes informatives sobre l’ús problemàtic del chemsex. No tot chemsex és problemàtic, però la intensificació del consum o el seu manteniment en el temps, augmenta els riscos d’efectes i conseqüències no desitjats. Destaca la participació de Soriano com a coordinador del document d’abordatge del chemsex en el Pla Nacional sobre la Sida. La Coordinadora premia a aquest valencià referent a nivell nacional i internacional.

En la categoria drets CALCSICOVA premia, d’una banda, a la “Clínica Jurídica per la Justícia Social de la Facultat de Dret de la Universitat de València”, implicada en el projecte “Clínica Legal” de la Coordinadora Estatal de VIH i sida (CESIDA), un servei gratuït d’informació, suport i alfabetització legal a les persones amb el VIH, familiars i entitats. Aquest recurs reduir l’impacte negatiu de l’estigma i la discriminació que pateixen les persones amb VIH i permet un accés genèric a la justícia per a exercitar els seus drets en igualtat de condicions que la resta de persones. D’altra banda, rebrà un segon guardó el “Servei d’assegurament sanitari i de sistema d’informació” de la Conselleria de Sanitat que facilita el treball amb les entitats perquè que les persones migrants amb VIH que acaben d’arribar a la Comunitat Valenciana puguen accedir al sistema sanitari i obtinguen el seu tractament al més prompte possible.

El papel de la visibilidad y el activismo en la historia del VIH

La visibilidad de las personas con VIH supone un acto revolucionario en una sociedad en la que el peso del estigma sigue estando presente. Por ello, CALCSICOVA premia en la categoría “visibilidad-comunicación ” a Itinerantas , una exposición de fotografías interactivas realizadas por mujeres que viven con VIH en España que contribuye a visibilizar a las mujeres que viven con VIH en nuestro país . En otra acción de visibilidad, la Coordinadora entregará otro galardón a los componentes de la obra de teatro positivo “ Círculo Rojo ”, una pieza testimonial sobre el estigma del VIH narrada a través de cuatro generaciones de personas con VIH, desde la década de los 80 hasta la actualidad.

La última entrega la XII edición de los Premios CALCSICOVA estará dedicada a la categoría “activismo” en la que se premiará a Aurora Casanovas , una mujer que empezó su activismo en los años 80 y hasta hoy, en el colectivo del VIH , es un ejemplo para otros activistas y personas voluntarias, más aún siendo madre de una persona con VIH, visible y voz e imagen del activismo valenciano y referente español, Ramón Espacio.

La clausura del evento irá a cargo de Pilar Bernabé García, Delegada del Gobierno. Para finalizar, habrá un vino de honor para despedir a esta nueva edición de los Premios CALCSICOVA.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *