- En el dia de la conscienciació de la vacuna del VIH i en la setmana del Memorial de la sida, la Coordinadora visibilitza a les persones, projectes i entitats que han destacat en aquest àmbit
València – 18/05/2023 – La gala dels premis del VIH en la Comunitat Valenciana celebra a la fi del 2023 el seu dotzé lliurament per a reconéixer a diferents persones, projectes i organitzacions solidàries que contribueixen amb la labor de comunicar, previndre i millorar la vida de les persones amb VIH. La cerimònia s’emmarca en un període decisiu per a complir amb els objectius de ONUSIDA d’acabar amb les noves infeccions de VIH per a l’any 2030. Perseguint aquest propòsit, els XII Premis CALCSICOVA són un acte d’incidència política que destaca el treball ben fet en diferents àmbits i marquen la línia a seguir per a aconseguir posar fi a aquesta epidèmia.
Coincidint amb el Dia Mundial de la Vacuna del VIH, el 18 de maig, i amb el Memorial per les persones mortes a causa de la sida, comuniquen aquests reconeixements que s’emmarquen, en aquesta ocasió, en cinc categories “sanitària”, “prevenció”, “drets”, “visibilitat-comunicació” i “activisme” amb deu premis.
En la categoria sanitària reben el premi tres professionals referents que destaquen per la seua implicació amb les persones amb VIH i la seua labor d’investigació sobre el virus. Amaya Gómez Calduch, ex infermera de CASDA (Associació de VIH de Castelló) i infermera del Centre d’Informació i Prevenció de la sida (CIPS) de Castelló rebrà un guardó pel seu treball en la detecció del VIH i altres ITS. El diagnòstic precoç del VIH permet incrementar d’una manera considerable l’eficàcia dels tractaments contra el virus i millora l’esperança i la qualitat de vida de les persones amb VIH.
Des de CALCSICOVA reivindiquen la necessitat que es reforce el paper dels CIPS i de les entitats comunitàries per a garantir l’accés al diagnòstic del VIH i altres ITS.
La doctora Jara Llenas García, Mèdica Internista i especialista en Malalties Infeccioses de l’Hospital de la Vega Baixa obtindrà un premi CALCSICOVA com a reconeixement a la seua accessibilitat als serveis de VIH a la província d’Alacant, especialment al projecte *PARES* de l’hospital d’Oriola, i la seua humanitat. En la seua carrera com a metgessa, la Dra. Plenes ha realitzat labors d’ajuda humanitària a l’Hospital de Monavebe (Sangmelima, Camerun) i actualment és vocal en l’executiva de la Societat Espanyola Interdisciplinària de la sida (SEISIDA), participant així en nombrosos estudis del VIH d’abast internacional.
El tercer premi CALCSICOVA de la categoria sanitària el recollirà la doctora Rosa Polo Rodríguez, metgessa especialista en Medicina Interna, dedicada a l’assistència de les persones amb el VIH des de l’any 1985, jubilada enguany com a facultativa especialista del servei de Medicina Interna en Malalties Infeccioses de l’Hospital Carles III de Madrid des de 1989. La Coordinadora vol reconéixer la seua incansable implicació en l’epidèmia del VIH, especialment com a cap d’Àrea Assistencial i d’Investigació del Pla Nacional sobre la Sida.
Nous reptes en la prevenció del VIH
CALCSICOVA premia en la categoria de prevenció el treball realitzat en l’àmbit del chemsex, un tipus de consum sexualitzat de drogues que està relacionat amb la comunitat gai i la seua cultura sexual. Raúl Soriano Ocón, consultor en salut sexual i chemsex, rebrà la “estatueta” per la seua labor d’investigació, formació i participació en campanyes informatives sobre l’ús problemàtic del chemsex. No tot chemsex és problemàtic, però la intensificació del consum o el seu manteniment en el temps, augmenta els riscos d’efectes i conseqüències no desitjats. Destaca la participació de Soriano com a coordinador del document d’abordatge del chemsex en el Pla Nacional sobre la Sida. La Coordinadora premia a aquest valencià referent a nivell nacional i internacional.
En la categoria drets CALCSICOVA premia, d’una banda, a la “Clínica Jurídica per la Justícia Social de la Facultat de Dret de la Universitat de València”, implicada en el projecte “Clínica Legal” de la Coordinadora Estatal de VIH i sida (CESIDA), un servei gratuït d’informació, suport i alfabetització legal a les persones amb el VIH, familiars i entitats. Aquest recurs redueix l’impacte negatiu de l’estigma i la discriminació que pateixen les persones amb VIH i permet un accés genèric a la justícia per a exercitar els seus drets en igualtat de condicions que la resta de persones. D’altra banda, rebrà un segon guardó el “Servei d’assegurament sanitari i de sistema d’informació” que facilita el treball amb les entitats perquè que les persones migrants amb VIH que acaben d’arribar a la Comunitat Valenciana puguen accedir al sistema sanitari i obtinguen el seu tractament el més prompte possible.
El paper de la visibilitat i l’activisme en la història del VIH
La visibilitat de les persones amb VIH suposa un acte revolucionari en una societat en el qual el pes de l’estigma continua sent present. Per això, CALCSICOVA premia en la categoria “visibilitat-comunicació” a Itinerantas, una exposició de fotografies interactives realitzades per dones que viuen amb VIH a Espanya que contribueix a visibilitzar a les dones que viuen amb VIH al nostre país. Aquest projecte d’intervenció per a dones amb VIH de CESIDA empodera i millora l’autoconcepte i l’autoimatge de les dones amb VIH i genera xarxes de suport entre elles. En una altra acció de visibilitat, la Coordinadora entregarà un altre guardó als components de l’obra de teatre positiu “Círculo Rojo”, una peça testimonial sobre l’estigma del VIH narrada a través de quatre generacions de persones amb VIH, des de la dècada dels 80 fins a l’actualitat.
L’últim lliurament la XII edició dels Premis CALCSICOVA estarà dedicada a la categoria “activisme” en la qual es premiarà a Aurora Casanovas, una dona que va començar el seu activisme en els anys 80 i fins hui, en el col·lectiu del VIH, és un exemple per a altres activistes i persones voluntàries, més encara sent mare d’una persona amb VIH, visible, veu i imatge de l’activisme valencià i referent espanyol, Ramón Espacio.
Des de CALCSICOVA rendeixen homenatge a totes les mares que han sigut el motor de la societat, concretament en la lluita contra l’estigma del VIH i en la consecució dels drets per als seus fills i filles i la resta de persones amb VIH, en una època en la qual no existien tractaments eficaços per al VIH i es vivien situacions dramàtiques per la malaltia. En l’actualitat, vivim un present realment optimista per a les persones amb VIH i la societat no es pot oblidar de les mares que van lluitar per a aconseguir els drets i la salut que ara tenim.