Turisme Comunitat Valenciana felicita a CALCSICOVA pel seu treball de sensibilització en festivals

  • Els punts de salut sexual i punts de trobada positiva estaran presents un any més en els festivals de Mediterranew Musix, la marca turística de Turisme CV per a espectacles musicals

19.05.23 València — La Coordinadora d’Associacions de VIH i sida de la Comunitat Valenciana (CALCSICOVA) s’ha reunit amb el Secretari Autonòmic de Turisme Comunitat Valenciana (TCV), Francesc Colomer, per a compartir experiències i continuar treballant en els festivals amb els punts de salut sexual i punts de trobada positiva, una tasca d’informació, prevenció i sensibilització que la Coordinadora exerceix des de l’any 2016 amb la campanya “Prova La Vida Sense Dubtes”.

Aquesta temporada CALCSICOVA estarà present en tots els festivals que estiguen sota la marca turística de TCV per a espectacles musicals Mediterranew Musix. Aquesta col·laboració es produeix amb la finalitat de poder arribar a més espais i a tota la població possible. Els nous diagnòstics de VIH i infeccines de transmissió sexual (ITS) tenen una alta prevalença en la població jove i aquests esdeveniments són un punt estratègic per a fer-los arribar la informació necessària.

El VIH i les ITS en la Comunitat Valenciana

Segons l’Informe de Vigilància Epidemiològica de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, un total de 480 persones van rebre un diagnòstic positiu del VIH en 2021 en la Comunitat Valenciana. En els homes la taxa més alta correspon al grup de 20 a 24 anys, i en el cas de les dones es registra en el grup de 25 a 29 anys. Respecte a la via de transmissió, les relacions sexuals sense protecció van ser l’origen de quasi el 83% dels nous diagnòstics. El voluntariat de CALCSICOVA i les seues entitats membre reparteix material preventiu en els punts de salut sexual i informa sobre tots els mètodes de prevenció del VIH, com els preservatius, les barreres de làtex, lubricants o la PrEP.

CALCSICOVA ha realitzat enquestes en els festivals de música des de l’any 2016 amb l’objectiu de conéixer i quantificar els coneixements quant al VIH, hàbits de prevenció i realització de la prova de les persones assistents. El 60% de les enquestades afirma que mai s’ha fet la prova del VIH, per aquest motiu la Coordinadora creu que és necessari continuar incidint en aquests esdeveniments sobre la importància de conéixer l’estat serològic respecte al VIH i el benefici que té el diagnòstic precoç que permet incrementar d’una manera considerable l’eficàcia dels tractaments contra el virus i millora l’esperança i la qualitat de vida de les persones amb VIH. A més, les persones amb VIH en tractament amb càrrega viral indetectable no transmeten el virus.

La Comunitat Valenciana és una de les regions que ha registrat un major nombre de casos de ITS notificats, amb un increment alarmant fins a duplicar el nombre d’afectats en els últims tres anys, 3.544 casos per cada 100.000 habitants, una taxa molt per damunt d’altres comunitats, com Madrid o Andalusia, en infeccions com la gonorrea, sífilis i clamidia. Des de la campanya “Prova La Vida Sense Dubtes” CALCSICOVA ofereix un enfocament positiu de la sexualitat i de les relacions sexuals, donant a conéixer quins són els símptomes de les diferents ITS i la seua prevenció.

Un servei integral en els festivals

Aquest cap de setmana arranca la campanya en els festivals de Mediterranew Musix amb el “Deleste” en ardins de Vivers (València) de divendres 19 al diumenge 21 de maig. En els punts de salut sexual i punts de trobada positiva, a més de trobar informació sobre VIH i ITS la Coordinadora proporciona informació a les víctimes de delictes d’odi facilitant els contactes per a les víctimes de serofòbia, LGTBIfòbia, violència de gènere o disfòbia. També ofereix informació sobre com actuar davant una situació d’intoxicació etílica.

La reunió també ha servit per a començar a traçar un projecte de futur entre Turisme CV i CALCSICOVA per a abordar les diferents necessitats que es donen en els festivals i abordar-les conjuntament en un servei integral, des de l’experiència de la Coordinadora i les seues entitats treballant en aquests recintes en les tres províncies.

Els assistents als festivals podran trobar els punts de salut sexual i de trobada positiva en el Deleste Festival, BeerRock, Love The 90`s València, Festival Les Arts, Big Sound Festival, Concierts de Vivers, Homenaje a la Ruta de los 90´s, Latin Fest, Zevra Festival, Medusa Sunbeach Festival, Mediterránea Festival, Truenorayo Fest, Festardor, ROTOTOM, Low Festival, Leyendas del Rock, Festival Rabo Lagartija, Iberia Festival y el Feslloc, entre altres.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *