CALCSICOVA commemora el seu 25é aniversari amb l’onzena edició dels seus premis

En el dia de la conscienciació de la vacuna del VIH i en la setmana del Memorial de la sida, l’ONG visibilitza a les persones i entitats que han destacat en aquest àmbit

La gala de premis del VIH en la Comunitat Valenciana celebra enguany el seu onzé lliurament  per a plasmar diferents persones, projectes i organitzacions solidàries que contribueixen amb la labor de comunicar, previndre i millorar la vida de les persones amb VIH.

Enguany la gala s’emmarca en la celebració dels 25 anys de l’entitat. Constituïda en 1997, CALCSICOVA engloba a nou entitats de tota la Comunitat Valenciana per a donar resposta al VIH i a la sida, previndre de manera adequada la seua transmissió, erradicar l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH defensant els drets de les nostres entitats i de totes les persones afectades, incidint en les polítiques autonòmiques i estatals per a promoure els canvis socials, legals i administratius que contribuïsquen a millorar les seues condicions de vida.

Coincidint amb el Dia Mundial de la Vacuna del VIH, el 18 de maig, i amb el Memorial per les persones mortes a causa de la sida, comuniquen aquests reconeixements que s’emmarquen en sis categories diferents: sanitària, sensibilització, prevenció, reivindicació, activisme i educació.

En la categoria sanitària reben el guardó dues persones que són referents pel seu treball i compromís al llarg de tots aquests anys. Un premi CALCSICOVA és per al doctor Miguel García Deltoro, cap de servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital General de València i en 2019 nomenat president del Grup d’Estudi d’Hepatitis Víriques (GEHEP) de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC).

El segon reconeixement és per a Sonia Franch Cifuentes, tècnica en cures auxiliars d’infermeria, per la seua rellevant implicació a l’Hospital General de Castelló, contribuint d’una manera humana i professional amb les persones amb VIH, creant cap a elles un clima d’acolliment i confiança dignificant la seua situació des de la sensibilització i l’empatia.

Energy Control” rep el premi de sensibilització per la seua trajectòria des de 1997 en l’àmbit de la reducció de riscos, entre els quals destaca la seua activitat preventiva en espais d’oci, les intervencions preventives en el mitjà educatiu, en l’àmbit local, l’assessorament en línia individualitzat o el seu servei d’anàlisi de substàncies.

El Centre de Salut Sexual de l’Hospital d’Elx obté el premi de prevenció per facilitar l’accés a la prova del VIH en la pròpia Unitat de Malalties Infeccioses. Amb aquest recurs, no sols treballen amb persones afectades, sinó que també s’enfoquen en la prevenció i el centralitzen en un mateix lloc. En l’àmbit de la prevenció també dispensen la Profilaxi Pre-Exposició (PrEP), una estratègia de prevenció combinada del VIH que consisteix a prendre 1 pastilla una vegada al dia i que s’acompanya de seguiment clínic cada tres mesos, consell assistit sobre salut sexual i infeccions de transmissió sexual i d’altres mesures preventives, com l’ús del preservatiu.

Un premi dedicat a la resiliència

La categoria de reivindicació és per a “SuperVIHvents”, una xarxa de persones pertanyents a les primeres generacions de diagnosticats i diagnosticades amb VIH que es van unir amb la finalitat de reivindicar major visibilitat i resposta a les seues complexes realitats des de tots els sectors. Es defineix com supervivent al VIH i la sida a aquelles persones que van ser diagnosticades amb anterioritat a l’aparició de la TARGA (teràpia antiretroviral de gran activitat) abans de 1996.

Abrahán Guirao, president de l’Associació Conquistant Escalons, recollirà el premi en la categoria activisme per la seua labor cap a les persones afectades de distròfia muscular de cintures, una malaltia degenerativa que comença afectant la capacitat motora i acaba comprometent la capacitat respiratòria i la funció cardíaca, i per la seua implicació en la investigació de la curació del VIH.

Després del descobriment del gen que causa la distròfia, hi ha diverses investigacions en marxa per a trobar la curació, descobrint a més, que la proteïna afectada és la mateixa que reprodueix el VIH. La mutació d’aqueix gen converteix als afectats en immunes al VIH i la sida i fa ser la porta d’entrada per a una possible curació. 

Per a finalitzar, GESIDA, grup de treball de professionals sanitaris per a promoure, fomentar i difondre l’estudi de la investigació de la infecció pel VIH i les seues complicacions, rep el premi en la categoria educació per les seues activitats docents anuals i jornades formatives, estant a l’avantguarda de la informació científica sobre VIH.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *