1D: Dia Mundial del VIH i la sida

Posar fi a les desigualtats per a posar fi al VIH i la sida

L’1 de desembre és el Dia Mundial del VIH i la sida. Enguany commemorem el 40 aniversari de la notificació dels primers casos de sida. Des dels seus inicis, la infecció per VIH va transcendir el biològic per a convertir-se en un fenomen polític i social amb una alta càrrega moralitzadora, discriminatòria i estigmatitzant que culpabilitzava a les persones afectades.

La història d’aquests quaranta anys de pandèmia ha estat plena de llums i ombres, en la qual hem passat d’aquell famós lema “SILENCI = MORT” a una nova realitat i frase, plena d’esperança “INDETECTABLE = INTRANSMISSIBLE”. Actualment, les persones amb VIH que estan en tractament tenen la càrrega viral indetectable, per la qual cosa tenen una bona qualitat de vida i no transmeten el virus.

Carlos M. Gómez, president de la Coordinadora d’Associacions de VIH i sida de la Comunitat Valenciana (CALCSICOVA) recorda com expressions del tipus “pesta rosa, càncer gai o malaltia de les quatre hacs (en referència als homosexuals, heroïnòmans, hemofílics i haitians)”, van ser denominacions que en el primer moment “van estigmatitzar i van traslladar la por a la societat, provocant que la resposta al VIH, des dels seus inicis, es convertira bàsicament, en una qüestió de drets humans”.

En aquests 40 anys, prop de 80 milions de persones han adquirit VIH i al voltant de 36 milions han mort a causa de la sida. Al nostre país més de 200.000 persones van adquirir el VIH dels quals prop de 60.000 van morir per causes relacionades amb la sida. Malgrat el demolidor d’aquestes xifres, s’ha avançat molt en la resposta al VIH. Des dels inicis del present segle s’ha aconseguit reduir al voltant d’un 50% la xifra de noves infeccions i de morts relacionades amb la sida a nivell global, i en 2020, 27 milions i mig de persones en el món tenien accés a tractaments, enfront dels 8 milions que hi havia en 2010.

Objectiu 2030

Seguint els objectius d’ONUSIDA (el programa de Nacions Unides sobre el VIH i sida) CALCSICOVA treballa per a erradicar el VIH i la sida com un problema per a la salut pública en 2030. Els objectius són que el 95% de les persones amb VIH estiguen diagnosticades (a Espanya ho fem només amb el 87%); que el 95% d’elles estiga en tractament; i que el 95% d’elles compta amb càrrega viral indetectable. A aquestes tres metes se suma un quart objectiu: aconseguir la zero discriminació cap a les persones amb VIH.

Per a aconseguir la meta final és necessari continuar esforçant-se en les estratègies preventives combinades: l’ús del preservatiu, la realització de la prova de VIH i la profilaxi post i pre-exposició. En les entitats de CALCSICOVA es realitzen proves de VIH anònimes, confidencials i gratuïtes. A més, per a aconseguir el quart objectiu està en marxa el “Pacte Social per la No Discriminació i la Igualtat de Tracte Associada al VIH”, impulsat des del Ministeri de Sanitat, per a eliminar l’estigma i garantir el respecte dels drets fonamentals i la diversitat de les persones amb VIH.

“Per desgràcia, en els últims temps estem observant el retorn de vells discursos reaccionaris, que atempten contra aquells drets que tant va costar aconseguir. Vivim amb preocupació l’auge de la serofòbia i d’ideologies masclistes, homofòfobes, i xenòfobes, davant les quals, com a societat, no podem permetre ni un pas arrere”, comenta Carlos M. Gómez.

Per aquest motiu, el lema del Dia Mundial del VIH i la sida és “Posar fi a les desigualtats. Posar fi al VIH i la sida. Posar fi a les pandèmies”. Per a commemorar aquest dia, CALCSICOVA estarà l’1 de desembre d’11 a 14 hores en la Plaça de la Verge (València) en una jornada amb activitats, taules informatives i realitzant la prova del VIH i lectura del manifest.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *