CALCSICOVA i el Rototom Sunsplash uneixen forces en el “Punt de respecte”

  • Un punt d’informació per a previndre i intervindre en els casos en què algú patisca abusos de qualsevol tipus durant el festival (16-22 agost)

El 16 d’agost dona principi la 28a edició del Rototom Sunsplash, el festival reggae de Benicàssim que enguany porta per lema “Units per la Pau”. En el recinte es pot trobar una gran varietat de programació extra-musical, entre els quals es troba el “Punt de Respecte” que per primera vegada el gestionarà la Coordinadora d’Associacions de VIH i sida de la Comunitat Valenciana (CALCSICOVA).

La col·laboració entre CALCSICOVA i el Rototom va començar l’any 2016 amb els punts de salut sexual i de trobada positiva que la Coordinadora i les seues entitats membre duen a terme en cada festival amb la campanya “Prova la vida sense dubtes” per a informar, sensibilitzar, oferir material preventiu i promoció la prova del VIH i altres ITS a les persones assistents als espectacles. Enguany també podran trobar aquest servei de 19 a 22 en l’àrea Non-Profit a més del Punt de Respecte de 22 a 3 hores.

De la trajectòria de CALCSICOVA en la intervenció en festivals, concerts i altres esdeveniments multitudinaris, han detectat necessitats al llarg dels anys i han abordat des del punt de salut sexual i de trobada positiva temes com la prevenció de la serofòbia i altres delictes d’odi, la prevenció en el consum de drogues i alcohol (amb la col·laboració de l’IVAJ) o la col·laboració i atenció de Punts Violeta (amb el Institut de la Dona i l’Agència Valenciana de Turisme), Punts Inclusius (amb CERMI CV) o Punts «Arcoíris», entre altres accions.

D’aquesta experiència d’anys naix la proposada ‘Multipunt Zero’ de CALCSICOVA que per al pròxim 2024 pretenem unificar en un sol espai totes les necessitats d’informació, prevenció i atenció que poden tindre les persones, especialment els joves, perquè conjuntament amb les organitzacions i administracions implicades, puguem donar el millor servei i estar on fa falta, i que l’experiència del festival siga el més plaent possible”, expressa Carlos Manuel Gómez, president de CALCSICOVA.

El Punt de Respecte del Rototom Sunsplash encarregat a CALCSICOVA servirà com a projecte pilot del ‘Multipunt Zero’ que serà un lloc de trobada en el recinte del festival per a previndre i intervindre en els casos en què algú patisca abusos de qualsevol tipus durant els concerts. En aquest espai les persones assistents al festival trobaran a psicòlegs i altres perfils professionals de CASDA, Associació ciutadana del VIH i sida de Castelló membre de CALCSICOVA, que es caracteritzen per la diversitat quant a col·lectius d’atenció i estratègies d’intervenció. En l’estand es repartiran fullets informatius sobre LGTBIfobia, violència de gènere, disfòbia o serofòbia.

Delictes d’odi a Espanya

La situació sobre els delictes d’odi a Espanya acreixen la necessitat que en esdeveniments multitudinaris siguen presents iniciatives com el Punt de Respecte. La xifra total de “delictes i incidents d’odi” registrada per les Forces i Cossos de Seguretat a Espanya, al llarg de 2021, ascendeix a un total de 1.802 fets, la qual cosa suposa un augment del 28,62% en relació amb 2020. D’aquesta xifra total, 78 són infraccions administratives i resta d’incidents.

Quant als delictes registrats, els que compten amb un major nombre de casos són els de racisme/xenofòbia amb 639; seguits d’orientació sexual i identitat de gènere amb un total de 466 casos; ideologia amb 326 notificacions; discriminació per sexe/gènere 107 casos; discriminació generacional 35; i discriminació per raó de malaltia amb 21 casos.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *