La gala de premis del VIH en la Comunitat Valenciana torna després d’un any d’espera amb una desena edició per a plasmar diferents persones, projectes i organitzacions solidàries que naixen amb la labor de comunicar, previndre i millorar la vida de les persones amb VIH.
Enguany és especial, no sols per l’esforç que ha suposat el coronavirus en les entitats del tercer sector, sinó perquè a més de ser la nostra desena edició, es compleixen 40 anys des que es va diagnosticar el primer cas de VIH a Espanya.
Des del principi de l’epidèmia, les persones i famílies afectades pel VIH es van organitzar per a pal·liar els efectes de la sida. Aquesta gala és un reconeixement a l’esforç i treball d’entitats i persones que han contribuït en aquestes accions i que continuen treballant en favor de les persones amb VIH i per a erradicar el virus com una amenaça per a la salut pública l’any 2030, com indiquen els Objectius de Desenvolupament Sostenible i ONUSIDA.
La cerimònia de lliurament dels guardons, presentada per Liz Dust, se celebra el dijous 28 d’octubre a les 17.00 hores en el Centre del Carme Cultura Contemporània. Els reconeixements s’emmarquen en cinc categories diferents que aborden les diferents àrees del treball de les entitats.
En la categoria “sanitària” s’entregaran dos guardons, el primer a la doctora Josefina Belda Ibáñez, directora del Centre d’Informació i Prevenció del VIH i sida (CIPS) d’Alacant, i el segon a la doctora Concha Santos Rubio, excap del CIPS de València.
La secció “VIHda Positiva” del diari El País patrocinada per Gilead Science rep el premi de “comunicació” per la seua àmplia cobertura i visibilitat al VIH durant aquest any. En la categoria “reivindicació” obté el guardó “QueerFest», col·lectiu LGTBIQ+ de Castelló, posant el focus en els drets de la comunitat LGTB, amb la qual treballem braç a braç.
Un premi dedicat a l’actuació enfront del coronavirus
El coronavirus ha format part d’aquesta finalitat de dècada i en la gala entregarem dos guardons en la categoria “especial treball estat d’alarma”. Un d’ells és per a Luis Vañó Gisbert, president de la Plataforma del Tercer Sector i del CERMI CV. Va coordinar el treball de les entitats, donant una ràpida resposta a una situació d’emergència, cobrint necessitats, traslladant informació, servint de pont, sent altaveu i interlocutor amb administracions i altres organitzacions o empreses implicades des del minut zero del confinament.
El segon guardó de la categoria és per al Banc d’Aliments de València, ja que el seu treball actiu des de 1994 s’ha vist reforçat i més imprescindible que mai durant aquesta crisi que ha afectat tantes persones i famílies.
Una dècada premiant a persones, entitats i projectes
En aquest desé aniversari, volem premiar a tres organitzacions d’àmbit estatal especialment pel seu treball en l’última dècada. A la Coordinadora Estatal de VIH i sida (CESIDA), per defensar els drets i la qualitat de vida de les persones amb VIH, també per sensibilitzar a la població sobre la necessitat si es fes la prova del VIH i acabar amb l’estigma associat. A «Trabajando en Positivo» per la seua acció reivindicant els drets laborals de les persones amb VIH i denunciant la seua vulneració. Al Grup de Treball sobre Tractaments del VIH (gTt) per aportar-nos informació diària sobre l’actualitat en el tractament i la salut de les persones amb VIH.
Aquestes tres entitats és imprescindible per a complir els objectius de ONUSIDA: que el 95% de les persones amb VIH estiguen diagnosticades; que el 95% d’elles estiga en tractament; que el 95% d’elles compta amb càrrega viral indetectable i, per tant, intransmissible i aconseguir la zero discriminació de les persones amb VIH.
Per a finalitzar, no ens podem oblidar de companyes i companys que han sigut clau en l’activisme i la història del VIH en la Comunitat Valenciana i farem un homenatge pòstum a Begoña Bautista Casanova, Esther Inés Rodrigo, Ana Cano Moriano (Melu), Silvia Muñoz Pijuan, Enrique Duran, Rafa Santos i Beatriu Gomis Zaragozí.