14 de febrer, Dia Europeu de la Salut sexual

El 14 de febrer és una data molt senyalada al calendari. Totes sabem que aquest dia es celebra Sant Valentí, una festivitat d’origen cristià en commemoració de les obres realitzades per sant Valentí de Roma, que estan relacionades amb el concepte universal de l’amor i l’afectivitat. No obstant això, més enllà d’aquest fet, Sant Valentí s’ha convertit en un dia de conscienciació per a Europa des que l’any 2003 l’Aliança Europea per a la Salut Sexual (ESHA) proposara que se celebrara el Dia Europeu de la Salut Sexual

Des de 1975, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la salut sexual com «un estat de benestar físic, mental i social en relació amb la sexualitat. Requereix un enfocament positiu i respectuós de la sexualitat i de les relacions sexuals, així com la possibilitat de tindre experiències sexuals plaents i segures, lliures de tota coacció, discriminació i violència».

Per a tindre una bona salut sexual s’han de respectar els drets sexuals de totes les persones. Els coneixes?

Totes les persones tenen poden gaudir dels seus drets sexuals sense distinció de la seua raça, creences, posició socioeconòmica o nacionalitat o estat civil.

Aquests no poden ser retirats de manera injusta per raons relacionades a la sexualitat.

Tota persona pot triar lliurement sobre el seu cos, ja siguen relacions interpersonals, parelles i comportaments.

Cap home o dona pot ser sotmés a alguna d’aquestes pràctiques, com tampoc a l’esterilització forçada o anticoncepció.

Això inclou la violació, els abusos sexuals, assetjament sexual, bullying i l’explotació sexual, entre altres.

Tota persona té dret a mantindre en privacitat la seua sexualitat, vida sexual i eleccions respecte al seu cos.

Incloent la salut sexual que comprén experiències sexuals plaents, satisfactòries i segures, per la qual cosa requereix atenció de la salut sexual de qualitat.

Gaudir dels beneficis de la ciència i de les seues aplicacions en relació a la sexualitat.

Tota persona té el dret a fonts comprensibles sobre els seus drets sexuals, la qual no ha de ser manipulada o censurada.

Ha de ser d’acord amb l’edat, científicament correcta, basada en els drets humans i amb un enfocament positiu quant a la sexualitat.

Tota persona té el dret a triar si casar-se, i altres formes similars de relacions basades en l’equitat i el ple i lliure consentiment, o no i en el cas de ser dissolt tenen el dret a no ser discriminats.

Per a aconseguir una adequada decisió s’ha de tindre accés a la informació, a tots els mètodes de salut, concepció i anticoncepció.

Tota persona pot expressar la seua opinió de la sexualitat, així com també a través de la seua aparença.

Dret que permet que cada persona s’organitze per a defensar la postura que té sobre la sexualitat.

Amb la finalitat de desenvolupar-se en la societat i aportar positivament al desenvolupament d’aquesta en temes, polítics, socials i culturals.

Tota persona pot reclamar una indemnització o retribució en el cas que els seus drets sexuals siguen violats.

Des de CALCSICOVA, junt amb Plena Inclusió Comunitat Valenciana i Sexología sin Fronteras, ens unim per a reivindicar aquest dia amb el lema «Salut Sexual per a totes les persones». Per a celebrar-ho, penjarem una pancarta al balcó de l’Ajuntament de València i l’edifici s’il·luminarà de color blau el dissabte i diumenge per la nit.

Descarregar pancarta

Altra forma de celebrar aquest dia és cuidar de la nostra salut sexual. Saps quines són algunes de les raons per a fer-se la prova del VIH i d’altres ITS?

Pots fer-te la prova del VIH al teu centre de salut, als CIPS, amb l’autotest de les farmàcies o a les nostres associacions. 

Alacant: ACAVIH

Castelló: CASDA

València: AVACOS-H, Comité Antisida de València i Lambda

Comentarios

  1. […] en anglés -World Association for Sexual Health-) per a promoure la salut sexual, el benestar i els drets sexuals de totes les […]

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *