Dia Europeu de la Salut Sexual 2022

El 14 de febrer, coincidint amb el Dia de Sant Valentí o Dia dels Enamorats i les enamorades, se celebra el Dia Europeu de la Salut Sexual, que es commemora des de 2003 a iniciativa de l’Aliança Europea per a la Salut Sexual (ESHA).

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) actualment defineix la salut sexual com “un estat de benestar físic, emocional, mental i social relacionat amb la sexualitat; la qual no és l’absència de malaltia, disfunció o incapacitat. Perquè la salut sexual s’aconseguisca i es mantinga, els drets sexuals de totes les persones han de ser respectats, protegits i exercits a plenitud”. Segons l’OMS, “requereix un enfocament positiu i respectuós de la sexualitat i de les relacions sexuals, així com la possibilitat de tindre experiències sexuals plaents i segures, lliures de tota coacció, discriminació i violència”.

L’Organització Panamericana de la Salut (OPS) defineix la salut sexual com “l’experiència del procés permanent de consecució de benestar físic, psicològic i sociocultural relacionat amb la sexualitat”. “Perquè la salut sexual s’aconseguisca i es mantinga, els drets sexuals de totes les persones han de ser respectats, protegits i exercits a plenitud”.

Des de CALCSICOVA celebrem el Dia Europeu de la Salut Sexual cada 14 de Febrer per a fomentar la salut sexual de la població, incidint en l’accés a la sanitat pública en tots els aspectes que puguen afectar-la, en l’Educació Sexual Integral, el benestar de les persones amb VIH i en la prevenció del VIH i altres infeccions de transmissió sexual. 

El dilluns 14 de febrer estarem en la plaça de l’ajuntament de València amb un punt de salut sexual i un punt de trobada positiva per a acostar informació a la població.

 

Coneixes els drets sexuals ?

Totes les persones tenen poden gaudir dels seus drets sexuals sense distinció de la seua raça, creences, posició socioeconòmica o nacionalitat o estat civil.

Aquests no poden ser retirats de manera injusta per raons relacionades a la sexualitat.

Tota persona pot triar lliurement sobre el seu cos, ja siguen relacions interpersonals, parelles i comportaments.

Cap home o dona pot ser sotmés a alguna d’aquestes pràctiques, com tampoc a l’esterilització forçada o anticoncepció.

Això inclou la violació, els abusos sexuals, assetjament sexual, bullying i l’explotació sexual, entre altres.

Tota persona té dret a mantindre en privacitat la seua sexualitat, vida sexual i eleccions respecte al seu cos.

Incloent la salut sexual que comprén experiències sexuals plaents, satisfactòries i segures, per la qual cosa requereix atenció de la salut sexual de qualitat.

Gaudir dels beneficis de la ciència i de les seues aplicacions en relació a la sexualitat.

Tota persona té el dret a fonts comprensibles sobre els seus drets sexuals, la qual no ha de ser manipulada o censurada.

Ha de ser d’acord amb l’edat, científicament correcta, basada en els drets humans i amb un enfocament positiu quant a la sexualitat.

Tota persona té el dret a triar si casar-se, i altres formes similars de relacions basades en l’equitat i el ple i lliure consentiment, o no i en el cas de ser dissolt tenen el dret a no ser discriminats.

Per a aconseguir una adequada decisió s’ha de tindre accés a la informació, a tots els mètodes de salut, concepció i anticoncepció.

Tota persona pot expressar la seua opinió de la sexualitat, així com també a través de la seua aparença.

Dret que permet que cada persona s’organitze per a defensar la postura que té sobre la sexualitat.

Amb la finalitat de desenvolupar-se en la societat i aportar positivament al desenvolupament d’aquesta en temes, polítics, socials i culturals.

Tota persona pot reclamar una indemnització o retribució en el cas que els seus drets sexuals siguen violats.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *