El 43% dels diagnòstics de VIH en la Comunitat Valenciana són tardans

  • CALCSICOVA explica que un diagnòstic precoç millorarà la qualitat de vida de les persones amb VIH

El 20 d’octubre es celebra el dia de la prova del VIH. La Coordinadora d’Associacions de VIH i sida de la Comunitat Valenciana (CALCSICOVA) reivindica esta efemèride amb l’objectiu d’aconseguir que totes les persones s’animen a fer-se la prova del VIH i sensibilitzar a la població sobre la importància de previndre i diagnosticar.

Segons l’últim Informe de Vigilància Epidemiològica VIH i sida realitzada per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, l’any 2022 en la Comunitat Valenciana s’han diagnosticat 548 nous casos de VIH, dels quals 464 corresponen a persones residents en la Comunitat, 399 casos en homes i 65 en dones. Per grups d’edat les taxes més altes es registren entre els 25 i els 39 anys.

El 43% dels casos es van donar en una situació de diagnòstic tardà, dels quals el 23% presentaven criteris de malaltia avançada. Per este motiu, CALCSICOVA assenyala que “és molt important promoure el diagnòstic precoç, que permet l’accés ràpid i gratuït als eficaços tractaments mèdics disponibles hui dia”.

Carlos Manuel Gómez, president de CALCSICOVA, explica que “un tractament temprà millorarà la qualitat de vida de la persona amb VIH”. “A més, els tractaments actuals permeten que la càrrega viral siga indetectable, això significa que no podrà transmetre la infecció a altres persones, convertint-se en un mètode de prevenció. L’evidència científica que indetectable és igual a intransmissible ha suposat una gran millora en la qualitat de vida de les persones amb VIH i en la resposta a l’erradicació de l’estigma associat al VIH”.

El 84,26% dels nous diagnòstics de l’any 2022 tenen el seu origen en la transmissió sexual, per la qual cosa la Coordinadora recomana que totes les persones que tinguen una vida sexual activa es facen la prova periòdicament. A més, és aconsellable fer-se la prova si mai te l’has feta, si has tingut relacions sexuals sense preservatiu, si has patit una ruptura de preservatiu, si has tingut alguna altra ITS o hepatitis viral, si tens una parella estable i esteu considerant deixar el preservatiu o si has compartit material d’injecció o de punció sense esterilitzar.

La prova del VIH és accessible a totes les persones i pot realitzar-se en els centres de salut, amb l’autotest de les farmàcies, en laboratoris privats, en els CIPS (Centres d’Informació i Prevenció del VIH/ITS de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública) i en les ONG de CALCSICOVA de manera anònima, gratuïta i confidencial. Les entitats de CALCSICOVA que realitzen la prova del VIH es troben a Alacant (ACAVIH), Castelló (CASDA) i València (AVACOS, ComitéVLC i Lambda).

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *