- Diversos informes posen el focus d’atenció en dones i joves i detallen recomanacions per a la periodicitat de les proves d’ITS
Les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) són actualment tot un repte de salut pública tant a la Comunitat Valenciana com al conjunt del territori espanyol. L’impacte en la població general és preocupant, i diversos informes, com el Plan estratégico para la prevención y control de la infección por el VIH y las ITS en España, publicat pel Ministeri de Sanitat, posen el focus en les dones, especialment les joves. Tot i que en el còmput global els homes presenten més nous casos d’ITS, les dades mostren que en el cas de les dones s’observa, en general, una incidència més gran en grups d’edat més joves i un baix percentatge de realització de proves.
Clamídia, l’ITS més comuna entre dones
Resulta especialment preocupant el cas de la clamídia. Segons les dades de l’informe Enfermedades de transmisión sexual 2022 de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Comunitat Valenciana, existeix un clar predomini en dones joves en els nous casos de clamídia. A més d’haver-hi una incidència molt superior a altres ITS, també destaca un perfil d’edat més baix: mentre que la majoria de nous casos en homes es van donar en el grup de població entre 25 a 34 anys, les dones presenten un major nombre de casos en el període de 15 a 25 anys. Aquesta tendència es reflecteix també en la resta del territori espanyol.
L’informe de la Conselleria explica que l’alta incidència de clamídia en dones pot ser conseqüència de la manera en què es manifesta en els diferents sexes. En homes, la quantitat d’infeccions asimptomàtiques per clamídia és d’entre 1 i 25%, però la xifra en dones arriba al 90%.
Pautes i recomanacions per a la realització de proves
L’augment en els casos d’ITS en dones s’explica també per la baixa quantitat de proves d’ITS que es realitzen. Segons l’Índex Global de la Salut de la Dona, elaborat per Hologic, solament el 5% de dones a Espanya es realitzen proves d’ITS anualment, per baix de la mitjana europea (8%) i mundial (10%).
Aquestes dades posen en evidència la necessitat d’insistir en la importància de que les dones accedeixen a les proves d’ITS periòdicament, inclús si no presenten cap símptoma associat a una infecció. Cal recordar que en moltes ocasions les ITS són asimptomàtiques, fet que pot explicar el baix percentatge de dones que es realitzen les proves.
En aquest sentit, el Ministeri de Sanitat ha publicat recentment el document de consens Diagnóstico y tratamiento de las infecciones de transmisión sexual en adultos, niños y adolescentes on es detallen les pautes recomanades per a la realització de proves i cribatge d’ITS.
- Qualsevol persona amb una única parella de llarga duració mútuament exclusiva: al començament de la relació.
- Persones sexualment actives que han tingut diverses parelles: un cribatge anual i després de canviar de parella, fins a un màxim d’una vegada al trimestre.
- Persones usuàries de la PrEP, o persones amb més de deu parelles sexuals en els darrers 12 mesos, o persones durant primer any després d’una ITS: cada tres mesos.
Per tot açò, des de CALCSICOVA treballem per continuar sensibilitzant a la població sobre la importància de realitzar-se les proves d’ITS de manera periòdica i seguint les pautes i recomanacions dels organismes sanitaris, prestant especial atenció a les dones i als joves amb programes específics, com les trobades i tallers de dones o el projecte ‘Prueba la vida sin dudas’.
On pots realitzar-te les proves d’ITS a la Comunitat Valenciana?
Al teu centre de salut, sol·licitant-la al metge de capçalera. També a:
València
- CIPS València (Hospital Universitari Doctor Peset. C/ Sant Llàtzer). Telèfon: 963 131 616.
- ComitéVLC (prova ràpida de VIH, sífilis i hepatitis C). 678 19 30 97.
- AVACOS (prova ràpida de VIH). 963 343 633.
- LAMBDA (prova ràpida de VIH). 963 342 191.
Alacant
- CIPS Alacant (Pl. d’Espanya, 6). Telèfon: 965 169 070.
- ACAVIH (prova ràpida de VIH, sífilis i hepatitis C). 966 08 18 26.
Castelló
- CIPS Castelló (Avda. de la Mar, 12). Telèfon: 964 399 641.
- CASDA (prova ràpida de VIH, sífilis i hepatitis C). 964 21 31 06.