CALCSICOVA repartirà més de 300.000 preservatius en els festivals de música

Nota de premsa. València I 05.07.23 

  • La prevenció i la sensibilització sobre VIH i ITS són presents en els dos mesos més “festivalers” de la Comunitat Valenciana

La Coordinadora d’Associacions de VIH i sida (CALCSICOVA) encara els mesos amb més esdeveniments musicals massius en els quals participa amb les seues entitats membre instal·lant un punt de salut sexual, per a informar sobre el VIH i les infeccions de transmissió sexual (ITS), promocionar les possibilitats de realització de les proves i repartir material preventiu, i un punt de trobada positiva per a sensibilitzar sobre la serofòbia i acabar amb l’estigma associat al VIH.

Enguany, la Coordinadora batrà rècords repartint més de 300.000 preservatius i traslladant la necessitat de fer-se proves de VIH a la població jove amb l’objectiu de diagnosticar, tractar i erradicar els nous casos gràcies al tractament com a prevenció. El tractament antiretroviral (TAR) aconsegueix que les persones amb VIH tinguen la càrrega viral indetectable i, per tant, no ho puguen transmetre.

La Comunitat Valenciana és una de les regions que ha registrat un major nombre de casos de ITS notificats, amb un increment alarmant fins a duplicar el nombre d’afectats en els últims tres anys. Segons l’últim Informe de Vigilància Epidemiològica d’Infeccions de Transmissió Sexual, en 2021 es van registrar 1.245 casos de gonorrea, 575 casos de sífilis i 1.631 de clamidia. Quant al VIH, en 2022 es van detectar 548 nous casos (10 casos per setmana), 464 d’ells entre persones que resideixen en la Comunitat. Per grups d’edat les taxes més altes es registren entre els 25 i els 39 anys.

Punts de salut sexual

Cada any hi ha en les tres províncies un major nombre d’esdeveniments i de públic, per la qual cosa la necessitat d’instal·lar punts informatius preventius i assistencials és també major. Carlos Manuel Gómez, president de CALCSICOVA, afirma que “després de molts anys muntant diferents punts de salut sexual al costat d’altres punts, creiem que és vital la nostra presència i que li donem un plus de qualitat als festivals i donem visibilitat i suport als problemes que poden anar aparellats a aquesta mena d’esdeveniments”.

La Coordinadora també té en compte la diversitat de públics amb el qual compta cada festival, per això creuen que s’han de fer intervencions específiques depenent de l’esdeveniment “hi ha festivals molt familiars, amb públics molt compromesos, n’hi ha amb un percentatge de persones estrangeres molt important, hi ha festivals que no tenen quasi incidències, però també hi ha festivals que es veuen desbordats per les intoxicacions etíliques”. CALCSICOVA, a més de sensibilitzar sobre salut sexual, també ofereix informació sobre com actuar davant casos d’intoxicació etílica o on contactar si s’ha presenciat algun cas de discriminació.

“En general, som molt ben acollits i el públic respon estupendament, la qual cosa any rere any dona visibilitat a la salut sexual i va reforçant els missatges de prevenció, amb informació veraç que evita el tan nociu estigma, que és el problema més difícil d’erradicar i alhora el més necessari si volem que les persones es facen la prova i que descendisquen les noves infeccions de VIH” conclou el president de CALCSICOVA.

Durant tot l’estiu les persones assistents als festivals podran trobar el punt informatiu de CALCSICOVA en Concerts de Vivers (Gran fira de València), el Feslloc, Homenatge a la Ruta dels 90’s & 2MIL, Latin Fest, Zevra Festival, Nits de Vivers, Low Festival, Medusa Sunbeach Festival, Mediterrània Festival, Llegendes del Rock, Festival RaboLagartija, Rototom Sunsplash, Festardor o Love To Rock, entre altres.

Totes aquestes accions estan recolzades per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, la Conselleria de Turisme amb la seua marca per a espectacles musicals “Mediterranew Musix”, l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) amb l’Experiència Carnet Jove, la Conselleria de Sanitat, la Coordinadora Estatal de VIH i sida (CESIDA), el Ministeri de Sanitat i el MICOF.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *