Reduir les desigualtats, promoure els drets humans

El Dia dels Drets Humans se celebra cada 10 de desembre, dia en què, en 1948, l’Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar la Declaració Universal de Drets Humans (DUDH). La Declaració Universal de Drets Humans és un document històric que proclama els drets inalienables que corresponen a tota persona com a ésser humà, independentment de la seua raça, color, religió, sexe, idioma, opinió política o d’una altra índole, origen nacional o social, posició econòmica, naixement o qualsevol altra condició. 

El tema del Dia dels Drets Humans d’enguany està relacionat amb la “Igualtat” i l’article 1 de la Declaració Universal de Drets Humans, “Tots els éssers humans naixen lliures i iguals en dignitat i drets”. Els principis d’igualtat i de no discriminació són l’essència dels drets humans. La igualtat està alineada amb l’Agenda 2030 i els drets humans són la base dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Els ODS, el VIH i la sida

Posar fi a les desigualtats. Posar fi a la sida. Posar fi a les pandèmies.

ONUSIDA lidera l’esforç mundial per posar fi a l’epidèmia de la sida com a amenaça per a la salut pública per a 2030 com a part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

L’objectiu és aconseguir que el 95% de les persones amb VIH estiguen diagnosticades; que 95% d’elles estiga en tractament; i que el 95% d’elles compte amb càrrega viral indetectable i, per tant, intransmissible. Existeix un quart objectiu: la zero discriminació.

No es pot posar fi a l’epidèmia de VIH i sida sense satisfer les necessitats de les persones que tenen VIH i sense abordar les qüestions relacionades amb els drets humans, com la salut i les desigualtats.

La resposta al VIH i la sida ha aconseguit avançar en el dret a la salut, la igualtat de gènere, els drets humans, l’ocupació laboral i la protecció social. El sistema de les Nacions Unides, inclòs ONUSUDA, treballa per complir l’Agenda 2030, la qual recull 10 ODS que són especialment rellevants per a la resposta al VIH- sida:

  • Posar fi a la pobresa
  • Posar fi a la fam
  • Asegurar una vida saludable
  • Garantir una educació de qualitat
  • Aconseguir la igualtat de gènere
  • Promoure el creixement econòmic
  • Reduir la desigualtat
  • Fer les ciutats segures i adaptables
  • Enfortir les aliances

ODS

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *