En 2024, s’han notificat 260 nous casos de MPOX (abans denominada pigota del mico), segons el Centre Nacional d’Epidemiologia (CNE). La pauta de vacunació recomanada abans que aparega la infecció és de dues dosis, amb un interval d’almenys 28 dies. El Ministeri de Sanitat recorda la necessitat de mantindre la vigilància i l’esforç per al control de MPOX i destaca la importància de la vacunació per a previndre la malaltia.
Segons dades recopilades por el Ministeri de Sanitat (REGVACU), de les 40.610 persones vacunades contra el MPOX, només 20.900 (50%) han completat la pauta, tot i pertànyer al grup de major risc. Sanitat insisteix en la recomanació de vacunar-se, tant abans de tindre la infecció (preexposició) per a persones amb pràctiques sexuals de risc, com en persones que no hagen passat la malaltia, però que hagen mantingut contacte estret con algú que sí la haja patit (profilaxi postexposició).
Recomanacions
Las últimes recomanacions de vacunació contra la MPOX, de juliol de 2023, continuen estant vigents. És crucial continuar promovent la vacunació preventiva, especialment entre els grups de població més vulnerables a aquesta infecció: tant les persones no vacunades com les que han rebut solament una dosi. La estratègia de vacunació preventiva actual prioritza a les persones que mantenen relaciones sexuals sense protecció, principalment, encara que no exclusivament, homes gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe con homes (GBHSH). Es dona especial importància a aquelles persones amb múltiples parelles sexuals, que practiquen sexe en grup o que han tingut infeccions de transmissió sexual (ITS) recentment. La pauta de vacunació recomanada per a la prevenció és de dues dosis, con un interval mínim de 28 dies.
A causa de la limitada disponibilitat de dosi a l’inici del brot en 2022, algunes persones dels grups recomanats només van rebre una dosi inicial. Es recomana que aquestes persones completen la pauta de vacunació con una segona dosi, independentment del temps transcorregut després de la primera. Des del Ministeri de Sanitat, s’emfatitza la importància de completar la pauta de dues dosis. La protecció a llarg termini d’una sola dosi és desconeguda, i l’estudi d’efectivitat a nivell nacional només va poder avaluar la protecció a curt termini d’una dosi.
Paper dels professionals
La vacunació amb una sola dosi pot emmascarar els símptomes de la MPOX, la qual cosa dificulta la seua detecció. Por això, la segona dosi és fonamental per a aconseguir una protecció completa i evitar nous brots. L’Àrea de Vacunes del Ministeri de Sanitat posa l’accent en la importància que els professionals sanitaris estiguen alerta davant qualsevol símptoma sospitós, fins i tot en persones vacunades, per a garantir un diagnòstic primerenc i previndre la propagació de la malaltia.
Últimes dades epidemiològiques
Los últimes dades epidemiològiques sobre MPOX al nostre país estan disponibles en el Centre Nacional d’Epidemiologia (CNE). Des d’abril de 2022, s’han comunicat 8.100 casos d’infecció por MPOX, dels quals 260 casos han sigut notificats en 2024.Concretament, si es fa balanç del primer semestre d’enguany, destaca que els casos es van concentrar al gener i febrer, però cal tindre en compte els retards en la notificació. La transmissió es manté i se sostinguda; i en qualsevol moment, si no es protegeixen les persones con major risc, poden acumular-se les persones susceptibles i desencadenar nous brots
Els punts de vacunació en les diferents comunitats autònomes es troben disponibles ací: https://www.sanidad.gob.es/areas/promocionPrevencion/vacunaciones/MonkeyPox/docs/PuntosVacunacionFrenteMPOX.pdf
Més informació:
https://www.sanidad.gob.es/areas/promocionPrevencion/vacunaciones/MonkeyPox/home.html