Visibilitat per a trencar amb l’estigma del VIH

L’1 de desembre es commemora, com cada any, el dia mundial del VIH i la sida, una data per a donar visibilitat a les persones amb VIH, les seues reivindicacions i continuar treballant en la sensibilització i en la prevenció de la infecció.

Enguany, la Coordinadora d’Associacions de VIH i sida de la Comunitat Valenciana (CALCSICOVA) posa el focus en la visibilitat de les persones amb VIH per a trencar amb l’estigma i la discriminació, encara existent. Després de quaranta-dos anys des del primer diagnòstic, la discriminació cap a les persones que viuen amb el VIH roman en la nostra societat i continua presentant-se com una de les principals barreres per al VIH i la sida com a amenaça de salut pública per a l’any 2030.

Malgrat que, l’Estudi Creences i actituds de la població espanyola cap a les persones amb VIH, 2021 indica que hi ha hagut una millora generalitzada respecte a l’any 2012 en la majoria de paràmetres estudiats, encara un 10% dels enquestats manifesta que no mantindria cap relació amb una persona amb VIH, un 36,3% de la població espanyola se sentiria incòmoda si un company del seu fill tinguera VIH el 5,5% continua estant d’acord amb la publicació dels seus noms perquè les persones puguen evitar-les si així ho desitgen, un 8% continua donant suport a mesures de segregació per a aquest col·lectiu i el 9,45% ens considera culpables de tindre el VIH.

Enguany s’ha aprovat la llei integral per a la igualtat de tracte i la no discriminació, que per primera vegada especifica la serofòbia (discriminació per VIH) com una causa discriminació i habilita la possibilitat que les entitats socials es presenten com a part en processos judicials.

A més de discriminar, la serofòbia dificulta l’accés generalitzat de la població a fer-se la prova del VIH, en un context en el qual el diagnostic precoç és imprescindible per a accedir al tractament i evitar noves transmissions de VIH, ja que les persones amb VIH en tractament no transmeten la infecció perquè són indetectables.

Segons l’informe “Vigilància epidemiològica del VIH i sida a Espanya” en 2020 es van notificar 1.925 nous diagnòstics de VIH, dels quals 363 pertanyen a la Comunitat Valenciana, per la qual cosa cada dia es dona un nou diagnostic de VIH en la la nostra comunitat. Segons la Conselleria de Sanitat, de les 16.000 persones amb VIH que existeixen en la Comunitat Valenciana, un 18% no ho sap.

Per aquest motiu, cada primer de desembre i durant tot l’any és necessari continuar parlant del VIH per a juntar esforços i aconseguir un futur lliure de discriminació i de nous diagnòstics de VIH.

CALCSICOVA es concentrarà el Dia Mundial del VIH l’1 de desembre en la Plaça de la Mare de Déu de València de 12 a 14 hores en les quals muntarà taules informatives amb diferents entitats, farà la lectura del manifest, activitats i també hi haurà una batukada.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *