L’art en l’activisme del VIH

El 15 d’abril està proclamat com el Dia Mundial de l’Art per part de l’Associació Internacional d’Arts Plàstiques i la Unesco. Des de l’any 2012 es commemora aquesta data per a reivindicar el valor de l’art i el pensament creatiu com a motor de canvi de la societat i el pensament humà.

En aquest sentit, l’activisme del VIH i la sida ha sabut des de l’inici de l’epidèmia utilitzar l’art com a motor de canvi per a sensibilitzar a la població sobre la infecció. Aquesta unió entre l’art i el VIH explica la creació de llaç roig, símbol d’aquesta causa.

Història del llaç roig com a síbol del VIH i sida

El llaç roig va ser creat pel grup Visual AIDS Artists’ Caucus a Nova York en 1991, una organització artística sense ànim de lucre amb seu en la capital nord-americana. Els artistes buscaven un símbol visible per a expressar el seu suport als pacients, el record a les persones que faltaren i als familiars. El color roig representa el vincle entre la sang i la passió.

El llaç roig de seguida es va estendre entre els col·lectius de afectats per la sida. La primera figura pública que ho va portar va ser Jeremy Irons en els premis Tony de 1991.​ Prompte va passar a ser el símbol de la prevenció i lluita, convertint-se en un emblema.

En 1996 el Programa Mundial de Nacions Unides per al VIH i SIDA, ONUSIDA, va incorporar el llaç de manera oficial al seu logotip. Amb el pas dels anys, continua sent el principal símbol triat pels governs i ONGs en les seues campanyes informatives. Un exemple és el logotip d’aquesta entitat, CALCSICOVA.

L’art sempre ens ha acompanyat en les accions a València i una mostra d’açò és la commemoració del Dia Mundial del VIH i la sida, que celebrem cada 1 de desembre. Aquestes imatges són dels actes del dia mundial dels primers anys del 2000, a la Plaça de la Verge de València.

A més a més, cada 1 de desembre tenim un cartell per a visibilitzar el Dia Mundial del VIH i la sida. Aquests cartells, són les peces de l’expocició #HuiMésQueMai: Mirades d’història. Cap a la nova era del #VIH’.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *